Naar hoofdinhoud
19 oktober 2020

Werkgebied: Alkmaar- Oost

Alkmaar-Oost is een prachtig werkgebied om te mogen werken, want in dit gebied bevinden zich zowel de scholen die in de stad Alkmaar staan als dorpsscholen in de dorpjes er om heen, vertelt Yvonne Vellinga, consulent Alkmaar-Oost.

Een mooi voorbeeld is hoe de kleine dorpsscholen omgaan met de grote verschillen in leeftijden, aanbod en instructie in de groep.

Neem nu bijvoorbeeld de Bonte Mol in Schermerhorn. Als ik via de provinciale weg naar de school toe ga, kom ik al tot rust door de landelijke omgeving waar ik doorheen rij. En dan ineens moet ik haaks een héél smal weggetje af (gelukkig éénrichtingsverkeer) en word ik omarmt door de rustige, sfeervolle bebouwing. Je kent het wel: je bent de auto nog niet uit, maar toch krijg je meteen het gevoel dat je welkom bent. En dat merk je ook meteen als je de school binnenloopt.

Doordat de school klein is en niet veel leerlingen heeft voel je meteen dat elk kind gezien en gekend wordt. Dat ouders en leerkrachten veel contact met elkaar hebben en er een onzichtbare band is die bijdraagt aan het welzijn van de kinderen.

Op deze school vallen meteen 2 vrolijke jongetjes op. Ze hebben beide Down. Kinderen die vroeger niet naar een basisschool zouden gaan, maar meteen werden aangemeld voor het speciaal onderwijs.

Deze school is één van de scholen (jazeker ze zijn niet de enige) die voor deze kinderen de deuren wagenwijd hebben opengezet. Met hulp van een specialist, hun juffen en hun klasgenootjes leren deze kinderen om aan de groepslessen mee te doen. Ze worden gezien en gekend, ze horen er echt bij.

Wat ben ik dankbaar dat ik een klein steentje heb kunnen bijdragen aan het realiseren van hun plekje op deze fantastische school.