Naar hoofdinhoud
16 november 2022

Onderwijs aan zieke leerlingen

Sanne zat in groep 7 toen ze steeds zieker werd. “Ik kon niet meer hele dagen naar school. Ik had vaak last van slappe spieren en veel pijn. Mijn spieren werden heel snel moe waardoor ik bijna niets kon,” vertelt Sanne. Door haar klachten miste Sanne veel school. Gelukkig kon zij met hulp van onderwijsondersteuning zieke leerlingen toch over naar groep 8

– Contact met klasgenoten
Rita, de intern begeleider van Sannes school, zocht contact met Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL) van OBD Noordwest. “Het was zoeken en vooral advies vragen om duidelijk te krijgen hoe we voor Sanne geschikt onderwijs konden verzorgen,” zegt Rita. “In het begin dachten we eraan om de hoeveelheid lesstof per vak kleiner te maken. Na het advies van consulent OZL Charlotte Breed kozen we er ervoor om het contact met Sannes klasgenoten op de eerste plaats te zetten.” Charlotte vertelt: “Sanne miste veel school, doordat ze weinig energie had. Ze kon maximaal twee uur per dag naar school. Dit hield ze vaak niet de hele week vol. We moesten bepalen welke vakken het meest belangrijk waren voor Sanne. En wat ze nodig had aan materiaal en (extra) begeleiding.”

– De ondersteuning van Sanne
Sanne ging op vrijdagmiddag naar school als haar energieniveau hoog genoeg was. Dan stonden er creatieve vakken op het programma. Daarnaast werd KlasseContact van KPN gebruikt. Sanne kreeg thuis een laptop die via internet verbonden was met een speciaal apparaat met een beeldscherm in haar klas. “Met KlasseContact kon ik thuis de lessen volgen en zag ik mijn klasgenootjes. Dat was heel handig,” zegt Sanne.

Sanne kreeg bijles van Charlotte. Deze bijles was soms bij Sanne thuis en soms digitaal. De meeste aandacht ging naar rekenen, begrijpend lezen, een stukje sociaal-emotionele ontwikkeling en zelfvertrouwen. “Daarnaast organiseerde ik het contact tussen Sanne, haar ouders, intern begeleider Rita en de leraren van Sanne over de lesstof en hoe het ging. Dit contact ging via e-mail, telefoon en de multidisciplinaire overleggen (MDO’s) op school,” vertelt Charlotte. Intern begeleider Rita vult aan: “Sanne bleef betrokken bij haar klasgenoten en kreeg steun van hen bij het omgaan met de situatie.” Sanne was heel blij dat ze alles wat ze niet begreep, kon vragen aan Charlotte. “Door de begeleiding ben ik beter geworden in rekenen en ging ik over naar groep 8.”

– Als er een vervolg nodig is
Rita heeft een tip voor scholen: “De ondersteuning van OZL wordt twaalf weken betaald door de rijksoverheid. Als er langer ondersteuning nodig is, kan het een uitdaging zijn om dit te regelen. Wij hebben contact met Heliomare waardoor we vervolgstappen konden zetten. Deze extra begeleiding is betaald door het samenwerkingsverband.”

– Begrip en rust voor ouders
Sannes ouders zijn heel positief over de begeleiding: “Het is fijn dat je het gevoel krijgt dat mensen begrijpen waar je mee te maken hebt. Er komt in de periode dat je kind ziek is veel op je af.” Sannes ouders kregen onder andere uitleg over wat er op het gebied van onderwijs en begeleiding mogelijk was. “We zijn heel blij dat er een organisatie als OZL bestaat. Het gaf ons als ouders veel rust dat er extra begeleiding was voor Sanne. Daardoor kreeg ze toch het onderwijs wat ze nodig had.”

– Ruim een jaar later
Inmiddels is het ruim een jaar geleden dat Sanne ondersteuning kreeg van Charlotte. Sanne heeft groep 7 succesvol afgerond. Toen zij de juiste medicijnen kreeg, lukte het steeds vaker om naar school te gaan. Ook is er bijles geregeld via het samenwerkingsverband en mocht ze KlasseContact het hele schooljaar blijven gebruiken. “Het was heel fijn om te horen dat Sanne steeds meer energie kreeg om te spelen met klasgenoten, haar verjaardagspartijtje te vieren en zelfs mee te gaan op schoolkamp,” vertelt Charlotte.

Op de vraag hoe het nu met haar gaat, zegt Sanne: “Goed! Ik krijg nu om de drie uur medicijnen waardoor ik mij veel beter voel. Ik ga iedere dag weer naar school. Ook zit ik weer op een sport. Daar ben ik heel blij mee. Ik moet mijn energie wel goed blijven verdelen.”

Over de toekomst zegt Sanne: “Na de zomervakantie ga ik naar de middelbare school. Ik weet nog niet wat ik later worden wil. Mensen helpen lijkt me heel leuk om te doen.”

Bron: Charlotte Breed, Onderwijsadviseur, OBD Noordwest