Naar hoofdinhoud
1 augustus 2021

Werkgebied Alkmaar-Noord: kind op het mdo

“Het MDO is online. 9 uur, ik zit klaar.

Buiten is de groenafdeling van gemeente Hoorn nog niet klaar. Eén keer per jaar branden ze het onkruid weg uit ons autovrije straatje en werken ze de beplanting bij. Met grof geschut zijn ze vandaag uitgerukt, oorbeschermers op en knallen maar. De Oost-Indische kers van de buurvrouw op nr. 10 moet eraan geloven. De weelderige uitgroei over de straat wordt keurig bijgewerkt tot waar haar voortuintje eigenlijk grenst.

Zoveel mogelijk mijn microfoon maar uitzetten en mijn eigen geluid op zijn hardst zetten. En zo heet ik mezelf een paar minuten later welkom als nieuwe consulent van het werkgebied Alkmaar Noord.

We zitten met een grote groep om ’de tafel’, ieder zijn eigen kadertje. Ieder zijn eigen domeintje. Het gesprek loopt voorspoedig. School, de juffen, de begeleiders vanuit SGD Reigersdaal, de jeugd en gezinscoach van de gemeente, de ouders en ikzelf zitten aardig op één lijn. Qua financiering moet er nog wat afgetikt worden. De gezinscoach en ik spreken af na deze ontmoeting elkaar nog even te bellen. We maken verdere afspraken en sluiten na een dik half uur af.

Het mooiste moment moet dan nog komen. Want opeens duikt er in één van de kadertjes een kuifje op. Een blij mannetje zie ik – eerst met een half koppie – maar even later trekt zijn vader hem verder omhoog, goed in beeld voor ons. We zwaaien naar elkaar. Iedereen zwaait en hij zwaait vrolijk terug.

Over hem ging het gesprek. Hij gaat een start maken op deze school. Hij heeft een grote groep om zich heen staan om dit mogelijk te maken. Wat fijn dat ik hem even heb kunnen zien. Helemaal in een tijd waarin verwijdering van elkaar het nieuwe gewoon lijkt te zijn, brengt dit mannetje ons samen en houdt ons bij de les. Het is een verademing.”